Dr Serge LANDEN. Abdominale en algemene heelkunde.

GALSTENEN

Waarvoor dient de galblaas ?

De galblaas is een reservoir die de gal stokkeert die gemaakt wordt door de lever gedurende de maaltijden. TIjdens de maaltijd wordt de gal in de darm geloosd zodat de vertering van vetten kan gebeuren.

Wat is de oorzaak van galstenen ?

De vrouwen hebben 2 à 3 keer meer last van galstenen dan mannaen, warschijnlijk agv hormonale stoornissen zoasl zwangerschap en contraceptie. Het snel gewichtsverlies na een dieet of na een chirurgische ingreep kan ook aanleiding geven tot het ontstaan van galsteneen. In zeldzame gevallen gaat het om erfelijke aandoeningen.

Waaruit zijn de stenen samengesteld ?

Het grotendeel van de stenen zijn kristallen van cholesterol, soms kunnen ze bilirubine en afvalstoffen van hemoglobine bevatten. De aanwezigheid van calcium in de stenen, maakt dat ze radiologisch zichtbaar zijn een een radiografie, maar echografie blijft hét onderzoek bij uitstek voor het opsporen van galstenen.

Wat is het risico ?

Galstenen in de galblaas kunnen veel pijn (kolieken) veroorzaken en complicaties geven : acute of chronische ontsteking van de galblaas of als een steen zich van de galblaas naar de galbuis verplaatst, wat kan leiden tot geel zien (geelzucht), een galblaasinfectie (angiocholitis of ontsteking van de galwegen) of een ontsteking van de pancreas (pancreatitis).

Waarom een operatie ?

 • Het is juist om deze pijnen en complicaties te vermijden dat een chirurgische ingreep noodzakelijk is.
 • Het is het makkelijkst als de patiënt zich laat opereren als de ontsteking gedaan is.
 • Nietchirurgische methoden zoals ontbinden of fragmentatie van de stenen met ultrasone technieken zijn niet doeltreffend gebleken en worden dus niet toegepast.

Hoe gebeurt de operatie ? 

Met deze ingreep wordt de galblaas weggenomen net als de stenen die in de galblaas zitten. De stenen verwijderen zonder de galblaas weg te nemen zou alleen maar leiden tot recidiverende stenen. Bij 95% van de patiënten volstaat een mini-invasieve ingreep (kleine gaten). De interventie duurt minder dan een uur en gewoonlijk kan de patiënt al de dag erna naar huis terug. Het is meestal aangewezen om paracetamol in te nemen, in associatie met anti-inflammatoire medicatie (zoals Nurofen, Brufen, Diclofenac) in geval van schouderpijn. Bij thuiskomst kan de patient zich douchen agv geplastificeerde verbandjes.

galstenen

 
FIG :Laparoscopische cholecystectomie

 

 

FIG : Extractie van de galblaas. Figuren : F Borie Cholécystectomie et exploration de la voie biliaire principale par coelioscopie. Traitement coelioscopique de la lithiase de la voie biliaire principale EMC-Techniques chirurgicales-Appareil digestif 2014 ;9(3) :1-21 Article 40-950

Waarop moet je letten na de ingreep ?

 • Buikpijn en stekende rugpijn
 • Koorts > 37.8°
 • Geelzucht
 • Pijn, rodheid en opzwelling thv navel kan een teken zijn van een infectie (want de galblaas wordt thv deze plaats verwijderd)

Als één van deze symptomen optreedt, moet je je huisarts of je chirurg verwittgen.

Hoeveel kost de materiaal voor de ingreep ?

Uw mutualiteit gaat een deel van de kosten van het materiaal op zich te nemen. De patiënt moet 110 € betalen.

 Dr Serge Landen - www.drlanden.be

 

Afdrukken E-mail

Domaines d'interventions du Dr Landen

 • Reflux

  La chirurgie viendra en aide particulièrement en cas de soulagement incomplet par les médicaments, de récidive, de refus du médicament à vie, d' oesophagite sévère ou compliquée ...

  Voir la suite

 • Colon et Rectum

  Le colon et le rectum peuvent être le siège de tumeurs et d’inflammations qui nécessitent un geste chirurgical...

  Voir la suite

 • Vésicule

  La présence de calculs au sein de la vésicule biliaire peut être responsable de douleurs (coliques hépatiques) et de complications

  Voir la suite

 • La Chirurgie de l’Obésité

  Avec 25% de la population qui présente une surcharge pondérale, l’obésité se profile comme un des défis sanitaires majeurs du siècle.

  Voir la suite

 • Hernies

  La réparation laparoscopique des hernies de l’aine constitue une avancée chirurgicale majeure qui a réduit de manière spectaculaire les douleurs postopératoires, la durée d’invalidité ainsi que le taux de récidive...

  Voir la suite

 • Hémorroïdes

  Le but de la chirurgie sera de lier les vaisseaux sanguins responsables des hémorroïdes et d’enlever l’excédent de peau au pourtour de l’anus...

  Voir la suite